Lim metal, helt enkelt!

Metallim: Det skal du vide, når du limer metal

Skal du sætte to stykker metal sammen – eller metal sammen med et andet materiale? Så er metallim ofte den bedste og nemmeste løsning. Læs her, hvordan du limer metal.

En god metallim, beregnet til opgaven, er ofte at foretrække, når du skal lime metal. Det kan alle, der arbejder med metal, skrive under på – uanset om det er metalarbejdere, mekanikere, juvelérer eller bare hobby-folk. For modsat fx papir, træ og andre porøse materialer, kan den glatte metaloverflade modstå de fleste slags husholdningslim.

Men en god metallim gør arbejdet let! Så sikrer du, at dine gør-det-selv-projekter holder.

VÆLG DET RIGTIGE PRODUKT, NÅR DU SKAL LIME METAL

Vælger du den rigtige lim til formålet, er du allerede kommet godt fra start. En god kontaktlim beregnet til metal er fx et godt valg til mindre gør-det-selv-opgaver derhjemme.

Et godt valg af en all round-lim er Pattex Kontaktlim Liquid. Den kan du bruge universelt til mange forskellige formål – også til at lime metal. Den er nem at fordele og limer hurtigt. Brug den primært indendørs.

Vil du have en ekstra fleksibel og varmeresistent lim til dine metal-opgaver, så prøv også Pattex Kontaktlim Gel. Den klæber hurtigt – både horisontalt og vertikalt – og takket være sin gelstruktur, drypper den ikke. Det er en ideel metallim til store flader.

Hvis du vil lime metal indendørs og være fri for opløsningsmidler, så er Pattex Kontaktlim Opløsningsmiddelfri en mulighed. Den er helt fri for opløsningsmidler og er lige så kraftig som tilsvarende produkter med opløsningsmidler i. Og spilder du på tøjet? Intet problem, for limen går let af i vask.

MERE KRÆVENDE OPGAVER? VÆLG DEN RIGTIGE TYPE METALLIM

Til mere krævende opgaver – både i størrelse eller fordi du har brug for ekstra præcision – kan det være en god idé at bruge epoxylim beregnet til metal. Det er klæbemidler med ekstra høj ydeevne og de er ofte ekstra resistente overfor fx varme og kemikalier. De består ofte af to materialer, der skal blandes.

En anden oplagt type lim at anvende er superlim, der selv i små mængder binder virkelig stærkt.

SÅDAN FÆSTNER DU METAL MED LIM: SKRIDT FOR SKRIDT

At lime metal er relativt simpelt og kræver kun et par skridt for at blive gjort korrekt – foruden en god metallim, naturligvis.

  • Forberedelser. Vi anbefaler, at du udfører arbejdet i et rum med god udluftning. Er det en større opgave, kan det være en god ide med et værksted, hvor du har plads til alle de nødvendige materialer. Afdæk eventuelt møbler med stof eller papir. Tjek også de forskellige dele, du skal lime samme. Fjern støv, skidt og eventuelle rester af tidligere lim, som kan forhindre, at de forskellige dele binder sig godt til hinanden.

Det er en god ide at bruge nitrilhandsker (ikke PVC, nylon eller bomuld) for at beskytte dine hænder, når du arbejder med metallim.

 

  • Påfør metallimen. Sørg for at læse instruktionerne til limen, før du starter. Sæt dig ind i alle detaljer om påførsel og tørretider.

    Åben for beholderen og påfør metallim til de rensede overflader, der skal limes. Følg instruktionerne på pakken i forhold til mængden af lim, du skal bruge. Bruger du fx epoxylim skal du blande klæbemiddel og komponenter til at få limen til at hærde – og de skal påføres med et særligt værktøj. Og bruger du superlim, skal du kun bruge en meget lille mængde, fx en enkelt dråbe pr. kvadratcentimeter, der skal limes.
  • Sæt stykkerne sammen. Placer stykkerne, som de skal være, og pres dem godt sammen, så du sikrer dig en stærk binding over hele limfladen. Fikser dem gerne med en klemme eller en skruetvinge.

    Vær opmærksom på, at epoxylim til metal ofte skal holdes fastspændt i op til en time. Andre typer lim tørrer og hærder generelt hurtigere, men for at sikre dig et stærkt resultat, bør du stadig fiksere dem godt. Bruger du superlim, så binder de gerne efter et minut, men for at opnå fuld styrke i bindingen bør du lade limen tørre uforstyrret natten over.

 

Overskydende lim kan du ofte let fjerne ved at bruge rensebenzin eller acetone (som du finder i de fleste neglelakfjernere).