Skip to Content
12 min læsning
Fyr fugepistonen af!

Opladning til arbejdet: Sådan bruger du en fugepistol

”Hvordan bruger man en fugepistol” er et essentielt spørgsmål, som alle seriøse gør-det-selv folk bør have tjek på. Den korrekte håndtering af en fugepistol gør det meget nemmere at udføre de almindelige reparationer og installationer i hjemmet.

I denne artikel

Hvordan bruger man en fugepistol: Det grundlæggende

Fugemasser fås generelt i engangspap- eller plastikpatroner med en bevægelig bund og en dyse, hvor der klippes hul i spidsen. Patronen lægges i en fugepistol, som du kan bruge til at påføre fugemassen ved at trykke på en vægtstang. Denne ”aftrækker” aktiverer stemplet, som let og jævnt skubber den bevægelige bund og dermed fugemassen mod dysens spids, der er rettet mod reparationsstedet.

Du kan købe mange forskellige typer fugemasse, som kan lægges i din fugepistol. For eksempel er Pattex Anti Mould Silicone en helt ny type aktiv silikone med tredobbelt beskyttelse. Den er testet af Institut Fresenius og bekræftet som værende den bedste sanitetssilikone med skimmelbeskyttelse.

Påkrævede materialer

Eksperttips

Hvordan påfører man fugemasse med en fugepistol

Det er nemt at påføre fugemasse, når du ved, hvordan man bruger en fugepistol. Hvis du vil opnå gode resultater med din fugepistol, skal du blot følge disse enkle trin:

  1. Fjern gammel fugemasse og klargør overfladerne. Brug en specialiseret skraber eller en spray til at fjerne den gamle fugemasse, samt en klud til at tørre det væk.
    Vigtigt: Sørg for, at alle rester af fugemassefjerner er væk før påføring af fugemasse, da den kan hæmme eller endda forhindre fugemassens vedhæftning. Brug et blegemiddelsbaseret rengøringsmiddel på en klud til at rense overfladerne, før du påfører ny fugemasse. Når overfladen er tør, kan du komme videre.
  2. Tape overflader af, så du undgår at lave for brede fugesamlinger. Brug malertape til at afdække rundt om kanterne, hvor du vil tætne. 
  3. Påfør fugemasse. Klip spidsen af dysen i en 45-graders vinkel eller brug patronens indbyggede skæreværktøj til spidsen. Punktér rørets forsegling med et lille søm eller lignende. Placer fugepistolen i en 45 graders vinkel og flyt spidsen af dysen langs samlingen, mens du påfører en jævn stribe fugemasse.
  4. Udglat samlingen. Brug et passende værktøj eller en klud, men ikke din finger, da det kan forurene fugemassen og reducere dens levetid. Til latex fugemasse kan du bruge vand til udglatning, og silikonesprit til at udglatte med. Tør overskydende fugemasse væk med det samme. Målet er at skabe en glat, ren påføring fra den ene ende til den anden.
  5. Pil tapen af. Fjern malertapen i en langsom, men stabil bevægelse, og træk væk fra samlingen.

Del dine egne projekter

Måske er du også interesseret i