Skip to Content
13 min læsning
Fix det med trælim

Trælim: Tømrerarbejde uden søm eller skruer

Valget af den rigtige trælim hjælper dig med at skabe stærke og holdbare bindinger. Der er dog stor forskel på for eksempel at lime træ og metal sammen og lime fliser på træ. Denne guide viser dig, hvad du har brug for at vide, for at vælge den rigtige trælim og bruge den korrekt.

I denne artikel

Trælim: Grundlæggende

Limning er en vigtig del af de fleste projekter, der involverer træ. Men det er ikke altid let at vælge den rette trælim til din specifikke opgave. Denne guide hjælper dig med den information, der er nødvendig for at kunne finde frem til den trælim, der er mest velegnet til dit projekt.

  • Polyvinylacetat (PVA) lim er den mest almindelige type trælim. Denne type inkluderer de velkendte hvide og gule lime, og hvad der almindeligvis kaldes "tømrerlim". Den kan bruges til mange - men ikke alle - projekter.
  • Benlim er lavet af animalske produkter. Det kan fås enten som væske, granulat eller flager, der skal opløses i vand. Når benlimen er opvarmet, kan den påføres med en børste, og den binder i takt med, at den køler af.
  • Epoxy findes typisk i to separate komponenter: en hærder og en resin (harpiks). De to dele blandes sammen for at skabe en kemisk binding, der er vandtæt og kan udfylde huller, når den hærder. Nogle epoxier er langsomme til at hærde, men det er noget af det stærkeste trælim, der findes.
  • Polyurethanlim er en type fugtaktiveret trælim, der skummer, mens den tørrer ind til et meget elastisk klæbemiddel.

For de fleste projekter med limning af træ er Pattex Trælim fugtbestandig et godt og solidt valg.

Påkrævede materialer

Eksperttips

Hvad er PVA-lim, og hvordan fungerer det?

Polyvinylacetat (PVA) lim er et syntetisk klæbemiddel og den mest almindelige type trælim. PVA-limen er farveløs og lugtfri og binder bedst i områder med god luftcirkulation, hvor den tørrer hurtigt ved stuetemperatur. Ikke alle PVA-lime er vandtætte, så tjek instruktionerne inden du vælger og går i gang med dit produkt.

Brug af PVA-lim til træ

PVA-lim er fremragende til brug i forbindelse med porøse materialer, som for eksempel træ. PVA-baseret trælim er specielt konstrueret til at trænge igennem træfibre, hvilket resulterer i limbindinger, der kan være endnu stærkere end selve træet.

Sådan bruger du trælim

Hvis du går forsigtigt frem, vælger den rigtige trælim, og følger de korrekte tørringsprocedurer, er det utroligt nemt og effektivt at lime træ. Følg disse enkle trin, når du bruger PVA-lim og tilsvarende lim:

  1. Påfør limen på begge overflader af det træ, der skal limes. Brug en klud til straks at tørre spild eller overløb af.
  2. Spred trælimen ud i et tyndt, ensartet lag med en børste eller plastspartel.
  3. Tryk stykkerne sammen. Det kan være en god idé at flytte overfladerne lidt frem og tilbage for at sikre en jævn belægning og frigøre luft, der kan forårsage bobler i trælimen.
  4. Brug en G-klemme til at fastgøre stykkerne.
  5. Lad de limede stykker sidde uforstyrret i den tørre- og pressetid, der anbefales i produktinstruktionerne.
  6. Slib eventuelt tørret, overskydende lim af.

Del dine egne projekter

Måske er du også interesseret i