Skip to Content
14 min læsning
Få tingene i orden med tekstillim

Tekstillim: Her er alt, hvad du har brug for at vide

Farvel til flænger, tårer og huller. Goddag til enkelthed: Reparér stoffer og andre materialer let med tekstillim.

I denne artikel

Præcis hvad er tekstillim?

Forestil dig at trække i dine yndlingsjeans og finde en uklædelig flænge i sømmene? Eller at slå din paraply ud og opdage en grim revne? Fortvivl ikke - disse materialer kan nemlig let repareres, uden at du behøver at kæmpe med nål og tråd. Du skal bare bruge tekstillim.

Tekstil lim er et flydende klæbemiddel, der er specielt udviklet til reparation af fleksible materialer, som for eksempel vinylsæder, hynder, tøj, presenninger og udendørs udstyr. Da limen er fleksibel, er den ideel til brug på de materialer, der konstant bøjes, strækkes og skifter position.

Lim til stof og tekstil er ikke begrænset til kun disse typer materialer. Du kan også bruge den samme lim til at reparere glas, metal, keramik, læder, træ og meget mere. Hvis dit pool- eller strandudstyr bliver flænset, løser en stærk tekstillim også problemet. Det samme gælder for din regnfrakke og dit campinggrej. Den bedste tekstillim bliver ikke svækket med alderen eller ved udsættelse for sollys. Når arbejdet er gjort, er det færdigt.

Eksperttips

Reparation af tøj med tekstillim

Hvis dit tøj bliver flået, findes der nogle enkle måder at reparere materialet på. Følg blot disse trin:

  1. Forvask først tøjet; det er bedst at undlade skyllemiddel i dette tilfælde.
  2. Påfør derefter en tynd strimmel lim eller klæbemiddel på stoffet eller materialet. Læg pres på tøjet. Hvis det er nødvendigt, skal du holde det på plads med tape, spænder eller klemmer, indtil limen er tør.
  3. Lad tekstillimen tørre i mindst 2 til 4 timer. Tøjet kan vaskes efter 48 timer.

Tekstillim til jeans

Med hensyn til jeans er limningsmetoden lidt anderledes på grund af materialets relative tæthed. Her er de informationer, du har brug for, til at gøre gamle jeans så gode som nye:

  1. Vend tøjet på vrangen og skub et stykke pap ind bag flængen. Hvis du arbejder med sarte materialer, der er tilbøjelige til at forskubbe sig, skal du bruge noget maskeringstape til at holde den stive bagside på plads.
  2. Brug skrædder-kridt, og markér det område, hvor du planlægger at påføre stoffet tekstillim eller klæbemiddel.
  3. Brug en lille børste og klargør de ydre kanter på de to områder, du skal lime sammen. Vi anbefaler en blæserbørste, da du hermed kan undgå problemer med resterende fibre.
  4. Hvis du bruger en lap af denimmateriale, kan du nu placere det over det limede område og lade det klæbe og tørre.

Håndværk og tekstillim

Til de fleste enkle reparationsprojekter med små genstande eller legetøj, kan du bruge nogenlunde de samme metoder og følge de samme trin:

  • Klem små mængder tekstillim på den overflade, der skal repareres (hvis to stykker skal sammenføjes), inden du tager det andet stykke og fastgør det til det første.
  • Sørg for at have hjælpemidler til at forsegle eller holde de to stykker på plads (elastikker, klemmer, tape eller lignende).
  • Lad overskydende tekstillim være på bordet eller arbejdsfladen for at tørre og fjern det senere med en skarp genstand.

Sådan fjernes tekstillim

Brug acetone til at fjerne spild og dråber, hvis klæbemidlet stadig er flydende, og stoffet ikke er for følsomt. Er klæbemidlet begyndt at hærde, skal du lægge tøjet i koldt vand og lade det ligge i blød natten over. Brug derefter en fladbladet kniv til at skrabe overskydende lim af. Gentag disse to trin, indtil alle rester er løsnet.

Del dine egne projekter

Måske er du også interesseret i