Skip to Content
7 min læsning
Bare tryk på limknappen!

Spraylim: Alt hvad du behøver at vide

Farvet filtstof, papskabeloner og udklippede bogstaver og figurer i filtstof ligger på drejebænk.

Har du brug for en hurtig limning med minimalt besvær? Hvis du vælger en spraylim, er det let at reparere, uanset om du arbejder med metal, plast, stof, træ eller næsten ethvert andet almindeligt husholdningsmateriale. Følg vores enkle, trinvise guide, der hjælper dig med at vælge den bedste spraylim til dit projekt.

I denne artikel

Hvad er spraylim?

Spraylim er et klæbemiddel, som du påfører en overflade fra en beholder, der er under tryk. Limen sprøjtes ud som en tåge, så du nemt kan påføre et fint og jævnt limlag. Der er mange typer spraylim, der imødekommer alle slags behov, for eksempel spraylim til stof og spraylim til papir. Takket være den enkle og lynhurtige håndtering er spraylim et solidt valg til håndværk, møbler, tøj, dekorationer, skoleprojekter og hverdagens DIY-reparationer.

Der sprøjtes med en dåse spraylim på et stykke udklippet stof, som ligger på et stort stykke pap.
Blot et let tryk på knappen, og din spraylim klarer limearbejdet

Eksperttips

Hvad bruges spraylim til?

Spraylim er ideel til en lang række opgaver. Den bruges normalt til håndværk og kunstprojekter samt reparation af møbler, apparater, læder og stof - og til en lang række andre formål.

Nogle spraylime er fleksible, hvilket muliggør en mere rolig og præcis håndtering af materialerne. Se producentens instruktioner for at finde ud af, om det også gælder for din spraylim. De fleste slags spraylim er klar efter tørring og bløder ikke igennem eller forårsager rynker. Dermed får du en usynlig limning, der bevarer materialets originale udseende. Den lette håndtering muliggør også problemfri påføring af flere lag lim, som sikrer en stærk vedhæftning uden ekstra tørretid.

Spraylim kan bruges til limning af træ, metal, akryl, skum, stof, pap, læder, kork, glas, folie, gummi og mange plastmaterialer. Nogle spraylime anbefales ikke til brug ved høje temperaturer eller fugtighed, så se instruktionerne inden brug.

Hvilke typer spraylim findes der?

Spraylim findes i en række forskellige styrker med varierende niveauer for vedhæftning, så de kan tilpasses til bestemte opgaver.

Til daglig brug og håndværk kan en spraylim til almindelige formål være det perfekte valg. Med overlegen styrke tørrer den klart op og gulner ikke med alderen, hvilket gør den ideel til ikke-bærende husholdningsopgaver og -projekter. Den er dog bedst til indendørs brug, da UV- eller soleksponering dog vil medføre gulfarvning.

Har du brug for en spraylim med lidt mere styrke? Så se efter en højtydende spraylim, der kan løfte opgaven. Den overlegne klæbestyrke passer perfekt til limning af de fleste husholdningsmaterialer, herunder træ, metal, akryl, skum, stof, glas og de fleste plastmaterialer.

Mere intensive opgaver, såsom indendørs/udendørs limning af tunge materialer, kræver en lim, der er designet til formålet. Det gælder for eksempel limning af polstringer, tæpper og beklædning, hvor der er behov for ekstra support.

Spraylim-dåse holdes på hovedet, mens der sprøjtes lim mod et stort stykke pap, som holdes lodret.
Med spraylim kan du lime fra alle vinkler – husk blot at bevare en afstand på 20-25 cm til overfladen

Sådan påføres spraylim

Brug af spraylim er let, men det kræver, at du ved, hvordan du forbereder arbejdet, påfører limen og rengør grejet efter brug. Men bare rolig, du skal blot følge disse enkle trin for at udføre en hurtig og stærk limning:

 1. Forbered dig inden brug. Vælg et godt ventileret område og en arbejdsflade med tilstrækkelig plads. Sprayrester kan være besværlige at komme af med igen, så dæk bordet eller bænken med beskyttende klude eller papir for at undgå problemer.
  Overflader, der skal limes, skal være rene og tørre og fri for olie, voks, maling eller enhver form for rester. Undersøg de dele, der skal sammenføjes, og test pasformen. Fjern eventuelle fragmenter eller partikler, der hindrer en perfekt forsegling.
 2. Klargør limen. Spraylime er temperaturfølsomme, så påfør limen mellem 18 og 35 °C. Nogle spraylime er sikkerhedsforseglet med en beskyttende dyse. Drej sprøjtespidsen, så den sorte prik flugter med dysen, for at opnå den optimale sprayeffekt. Ryst dåsen kraftigt inden brug.
 3. Påfør spraylimen. Anvend altid en maske for at undgå indånding af dampe. Brug desuden latex- eller nitrilhandsker (ikke PVC, nylon eller bomuld). Hold dåsen lodret og peg ventilen mod overfladen, der skal limes. Påfør et jævnt lag lim på begge overflader.

  Bevar en afstand på 20-25 cm til overfladen, mens du sprayer. Kommer du for tæt på, kan det resultere i ophobning og dannelse af pytter. Hold dåsen i bevægelse for at få en ensartet dækning. For at undgå overløb kan det være en god idé at afstå fra at sprøjte lim på en overflades kanter.

  Hvis du forventer at flytte overfladerne efter limning, skal du kun påføre et let lag lim til at starte med. Er der behov for et ekstra lag, skal du påføre det hurtigt, før det første lag tørrer.
 4. Pres delene sammen. Vent 2 til 3 minutter efter sprøjtning (se produktinstruktionerne for detaljer om tørretider). Limen skal først blive klæbrig. Sammenføj delene og læg et blidt, men fast pres på dem. Hold dem på plads.
 5. Spraylim tørrer hurtigt. Sammenhæftningen burde være stabil efter få minutter. Lad limningen være i ro natten over for at opnå fuld bindingsstyrke.
 6. Oprydning og opbevaring. Efter brug skal du vende dåsen på hovedet og udføre et hurtigt sprøjt for at rense ventilen og spidsen. Rens eventuelle rester eller ophobninger af lim med terpentin eller mineralsk spiritus. Tør derefter grundigt af med en tør klud og sæt hætten på igen. Opbevar dåsen et sikkert og tørt sted ved stuetemperatur.

Del dine egne projekter

Måske er du også interesseret i