Skip to Content
15 min læsning
Stop træk og kulde

Gør det nemt for dig selv! Sådan kan du fuge vinduer uden besvær

Ved at fuge dine vinduer korrekt, beskytter du dit hus mod fugt, træk samt ekstremt varme og kolde temperaturer. Forsegling af ruder og reparation af ødelagte tætninger, beklædninger og karme kræver lidt viden og ekspertise, men det kan du hurtigt komme efter. Du skal blot læse videre for at finde alt, hvad du behøver at vide, for at fuge vinduer ved hjælp af nogle grundlæggende teknikker.

I denne artikel

Kunsten at fuge vinduer: Grundlæggende

At fuge vinduer er vigtigt for at holde dit hjem komfortabelt og gøre det energieffektivt. Forsegling af vinduer forhindrer luftlækager, og holder fugt ude, hvilket reducerer den nødvendige opvarmning eller aircondition. Hermed opnår du lavere energiomkostninger og et mindre CO2-fodaftryk i husholdningen.

Det er ikke svært at lære, hvordan man fuger vinduer, og det er i den grad indsatsen værd at beskytte dit hjem. Her er de grundlæggende ting, du skal være opmærksom på, for at få mest muligt ud af dine vinduer.

Påkrævede materialer

Eksperttips

Vinduesforsegling: Indvendig og udvendig fugning

At starte med de rigtige værktøjer er et vigtigt skridt i forbindelse med vinduesforsegling. En god fugepistol er uundværlig i ethvert værktøjssæt til reparation af hjemmet. Fugepistoler fås i alle byggemarkeder, og bruges til at håndtere fugepatronen, så du nemt kan styre, hvor meget fugemasse, der presses ud. Gå efter en drypfri fugepistol med en letgående stang, der har en fjederbelastet mekanisme til at sikre et jævnt tryk med minimal kraft. Dette forhindrer besværet og svineriet med overskydende fugemasse, og giver en jævn, konsistent påførsel.

Silikonefugemasse er meget modstandsdygtig over for temperatur og meldug, hvilket gør den velegnet til køkken-, bad- og HVAC-installationer. Desuden er silikone utroligt vandtæt, og egner sig derfor perfekt til kar og dræn.

Sådan reparerer du en ødelagt vinduesforsegling

Vinduesforseglinger udvikler typisk brud eller lækager ved kontaktpunkter: hvor en del af vinduet møder en anden, hvor vinduet møder rammen, eller hvor rammen møder væggen. Heldigvis er det let at lave solide vinduesforseglinger.

Begynd med at skrabe løs maling og gammel fugemasse væk. Brug evt. et kommercielt spray-on blødgøringsmiddel til fuger, hvis det er nødvendigt; lad det trænge ind i et par timer, og fjern derefter den løse fugemasse med en kitkniv eller et værktøj til fjernelse af fugemasse. Rengør derefter så meget af den gamle fugemasse som muligt, så den nye kan få et stærkt greb. Sørg også for, at alle rester af blødgøringsmidlet er væk, inden du påfører ny fugemasse - ellers kan det hæmme eller endda forhindre vedhæftningen. Husk: Nogle blødgøringsmidler skal behandles med særlige kemikalier for at du kan fjerne deres rester. Kontroller producentens instruktioner, hvis du er i tvivl.

Hvis du skal indsætte en ny rude i vinduet: Ved at påføre vindues fugemasse langs bunden af ruden opnår du en kompakt forsegling. Påfør efter behov og lad det tørre i henhold til produktinstruktionerne.

Påfør ny vindues fugemasse, når området er rent og tørt. Læg din fugepatron i fugepistolen, og åbn røret. Hvis du har brug for et alsidigt tætningsmiddel med en overlegen vedhæftning, lav lugt, vejrbestandighed og uovertruffen tætningsstyrke, anbefaler vi Pattex Tag & Reparationsmasse. Den er perfekt til tætning af vinduer og mange andre applikationer.

Påfør vindues fugemassen langs kanten med konstant tryk i en jævn bevægelse. Brug en våd finger eller klud til at udjævne fugen. Det kan være en god idé at bruge maskeringstape, inden du påfører fugemassen, for at hjælpe med at skabe en skarp linje og beskytte tilstødende områder.

Lad vindues fugemassen tørre uforstyrret i 12 til 15 timer. Din vinduesforsegling vil nu være lufttæt.

Sådan forsegler du vinduesbeklædningen

Tætning af vinduesbeklædning involverer mange af de samme trin som at reparere en ødelagt vinduesramme, men det kræver lidt mere omhu for at sikre, at dine vinduer forbliver flotte.

Til indvendig vinduesbeklædning skal du bruge en højkvalitets fugemasse tilsat silikone for optimal holdbarhed og vedhæftning. Fugen sætter sig hurtigt og kan males inden for 30 minutter.

Sådan fuger du vindueskarme og rammer

Forsegling af udendørs vindueskarme og -rammer kræver et produkt, der holder til barske vejrforhold. Dit bedste valg er Pattex Tag & Reparationsmasse, da den danner permanente, vand- og vejrbestandige tætninger i de fleste udvendige huller og samlinger. Fugemassen er holdbar, fleksibel og modstandsdygtig over for UV-stråling og ozon, hvilket gør den ideel til at fuge vinduer og andre krævende udendørs applikationer.

Del dine egne projekter

Måske er du også interesseret i