Skip to Content
13 min læsning
En lim til alle formål

Universallim: En lim der binder alt sammen?

Udtrykket "universal lim" indebærer, at du kan bruge limen til ethvert projekt, du har i tankerne. Men selvom disse ’multi-purpose’ lime virkelig er velegnede til en lang række opgaver, er der imidlertid ikke ét enkelt produkt, der er perfekt til samtlige DIY-opgaver. Denne vejledning fortæller dig, hvad du har brug for at vide om universallime, og hvordan du bruger dem.

I denne artikel

Egenskaber og anvendelsesmuligheder for universallim

Den klare fordel ved at købe universallime er, at de kan bruges til mange forskellige opgaver. Nogle dækker faktisk alt lige fra reparation af små husholdningsartikler til opbygning af store, industrielle konstruktioner som vindmøller og skibsdæk.

Der er dog stor forskel på de forskellige universallime. Læs derfor altid det, der står med småt i produktdetaljerne, for at sikre, at du vælger det bedst egnede produkt til dit projekt. For eksempel giver Pattex 100% en stærk limning ved alle indendørs og udendørs opgaver – uanset om det drejer sig om fliser, beton, metal, læder eller glas etc. Denne Pattex universallim er desuden kompatibel med maling og er i stand til at lime våde flader.

Eksperttips

Sådan bruger du universallim

  • Husk altid sikkerheden! Brug handsker, vask dine hænder, beskyt dit arbejdsområde og brug din universallim i et godt ventileret område.
  • Forbered dine overflader. De overflader, du vil lime sammen, skal være sunde, tørre og rene. Fjern eventuelle rester og urenheder med et opløsningsmiddel som sprit eller acetone (efter at du har testet opløsningsmidlets kompatibilitet med materialet). Slib let alle blanke eller meget glatte overflader for at forbedre vedhæftningen. Afdæk om nødvendigt tilstødende områder med tape, inden du påfører lim. Hvis du limer to ikke-porøse overflader, skal du muligvis fugte dem let, inden du påfører universallim.
  • Tilpas materialerne på forhånd. Forudtilpas alle materialer, inden du påfører universallimen, for at sikre, at dine emner passer godt sammen.

  • Påfør universallim. Åbn universallimen og påfør et tyndt lag på den ene overflade. Hold delene på plads eller fastspænd dem i den angivne universallim tørretid, der står i produktvejledningen. Lad limen hærde fuldt ud, inden du begynder at bruge det limede emne.
  • Ryd op. Luk for din universallim så snart, du er færdig med at bruge den. Rengør derefter dine værktøjer og fjern eventuelle klæberester med det korrekte opløsningsmiddel (sprit, acetone eller rengøringsmiddel). Du kan evt. også skære hærdet, overskydende lim væk ved hjælp af et skarpt værktøj.
  • Opbevaring. Opbevar din universallim på et tørt, køligt sted med lav fugtighed og ingen frost. Producentens instruktioner fortæller dig alt det øvrige, du skal være opmærksom på.

Del dine egne projekter

Måske er du også interesseret i