Skip to Content
13 min læsning
Hvad fjerner lim?

Efterlad ingen spor: Sådan fjerner du lim fra de fleste overflader

Uanset hvor forsigtig du er, er det svært at undgå spild, overløb og malplacerede påføringer, når du bruger lim. Heldigvis findes de fleste af de materialer, du skal bruge til opløsning og fjernelse af lim, allerede i dit skab. Følg vores guide og find ud af, hvordan man fjerner kontaktlim og andre limtyper med diverse limfjernere. 

I denne artikel

Opløsning af lim på enhver overflade

Spild og overløb er altid en risiko, når du arbejder med lim, men du kan normalt opløse og fjerne limresterne ved hjælp af materialer, der allerede findes på dit værksted eller i dit hjem. Spar tid og skån dine overflader ved at reagere hurtigt med den rette knowhow.

Opløsning af lim på metal

Her er nogle enkle tips til, hvordan du fjerner lim fra metal.

  1. Begynd altid med at fjerne snavs eller rester fra området med vand og en klud. Alle teknikker fungerer bedre på rene overflader.
  2. Læg en rengøringsklud eller en vatrondel i blød i ren acetone. Hvis ren acetone ikke er praktisk, så prøv neglelakfjerner. Tryk kluden eller bomulden mod limen, indtil den opløses. Tør grundigt af.
  3. Prøv at skrabe limresterne væk med en spartel eller et barberblad. Vær forsigtig for at undgå at ridse eller skrabe metallet. Prøv først at blødgøre limen med et universalrengøringsmiddel.
  4. Som et kraftigere alternativ til acetone, kan du eksperimentere med denatureret alkohol, lightervæske eller hydrogenperoxid efter samme metode.

Opløsning af lim på plastik

Forskellige kvaliteter af plast reagerer forskelligt på opløsningsmidler. Hvis det er muligt, så test altid plastproduktet på det mindst iøjnefaldende sted først for at se, hvordan det reagerer. Sørg for at læse produktvejledningen for advarsler.

Vegetabilsk olie eller fugtighedscreme har en forholdsvis mild effekt. Brug en gennemblødt klud og dup den gentagne gange, så limen mættes med opløsningsmiddel. Lad det trænge ind, og rens det derefter af med en klud. Eddike kan også fjerne uønsket, hærdet lim fra plastik. Læg området i blød med ren hvid eddike, og fjern derefter limen med et kreditkort, en spatel eller lignende.

Opløsning af lim på glas

Prøv en kombination af manuelle og kemiske metoder til at fjerne lim fra glasoverflader. Påfør vaseline, neglelakfjerner, eddike eller olie (alternativt oliebaserede stoffer som mayonnaise eller margarine) på området. Mæt limen helt og fjern den forsigtigt med en skraber eller en skuresvamp.

En anden metode til at fjerne lim fra glas, er ved at variere temperaturen. Gennemblød området med varmt vand og skrab derefter limen væk. Iblødsætning af glasset natten over i varmt sæbevand kan også hjælpe med at løsne klæbemidlet. Hvis dette ikke virker, så prøv acetone eller alkohol. Test først på et lille område i tilfælde af beskadigelse af glasset.

Opløsning af lim på stoffer

For at fjerne genstridige superlimpletter eller limrester fra stoffet, skal du begynde med at skrabe så meget lim af, som du kan. Vær forsigtig med ikke at strække eller rive stoffet. Læg stoffet i blød natten over i koldt vand.

Efter iblødsætning påføres en lille mængde flydende vaskemiddel til limen og masseres ind med en blød børste. Vask stoffet som normalt i varmt vand. Hvis limen ikke går af, kan du prøve at påføre acetone på en vatrondel og arbejde den ind i limen. Vær opmærksom på sarte stoffer, da acetone kan forårsage misfarvning. Vask igen på den varme cyklus.

Del dine egne projekter

Måske er du også interesseret i