Skip to Content
5 min læsning
Få limpletterne af dit tøj!

Helt lige til: Sådan fjerner du lim fra tøj

Et stykke lilla beklædning med en stor limklat på holdes i hænderne.

Har du fået limpletter på tøjet eller andet stof? Fortvivl ej, for du kan nemt fjerne limen fra tøjet igen. Følg vores guide til, hvordan man fjerner limpletter fra stof og tøj uden at beskadige hverken dine yndlingsbukser eller det dejlige tæppe.

I denne artikel

Kan jeg virkelig fjerne lim fra tøjet?

Selvom limpletter på tøjet er irriterende, behøver du ikke smide det ud, bare fordi du har spildt lim på det. Der findes nemlig forskellige måder at fjerne lim fra stof og tøj. Og som med så meget andet, så handler det om, at du blot skal vide, hvordan du gør.

En kvinde dupper rensevæske på en limplet på en ternet jakke.
Når du skal fjerne lim fra tøj, er det en god løsning af duppe acetone, rensevæske eller et andet rengøringsmiddel på limpletten

Uanset hvilken metode, du bruger, er det en god ide at teste metoden på en ikke synlig del af stoffet først. Så sikrer du dig, at tøjet ikke tager skade, før du prøver at fjerne lim fra synlige steder på tøjet.

Eksperttips

Fjern sekundlim fra tøj

Sekundlim, også kaldet superlim, er blandt de mest brugte typer af lim i hjemmet. Og derfor er sekundlim også skyld i de fleste pletter på tøjet.

Når du vil fjerne sekundlim fra tøj og stof, skal du første vente, indtil limen er helt tør. Brug nu en sløv kniv eller spatel til at fjerne så meget af den tørre lim som muligt. Læg herefter limpletten i blød i koldt vand og gnub limen med en våd svamp.

Hvis limen er genstridig, kan du også påføre acetone (eller et acetone-holdigt produkt) med en vatpind. Start med at påføre acetone langs limplettens kant og arbejd dig indad, mens du er forsigtig med ikke at komme for meget acetone på selve stoffet. Dup overskydende acetone og blødgjort lim med en tør klud. Gentag eventuelt processen, og gnub et højeffektivt flydende vaskemiddel ind i pletten. Lad det trække og vask tøjet som normalt. Sørg for, at limen er helt væk, før du eventuelt tørretumbler tøjet ved høj varme.

Hvordan får man lim fra limpistol af tøj

Opvarmet lim, for eksempel fra en limpistol, kan efterlade slemme pletter på stof. For at fjerne opvarmet lim fra stof og tøj skal du starte med at komme tøjet i fryseren natten over. Når tøjet er frosset, kan du forsøge at skrabe limen af tøjet med et sløvt værktøj eller dine negle.

Et stykke lilla stof med en limplet dyppes i en stor glasskål med vand.
Før du fjerner lim fra tøj, skal limpletten lægges i blød i koldt vand

En anden løsning er at bruge rensevæske eller et rengøringsmiddel, der kan fjerne det meste lim fra tøj. Acetone, som du blandt andet finder i neglelakfjerner, kan også gøre underværker. Vær dog opmærksom på, at acetone kan opløse visse syntetiske fibre.

Fjern overskydende lim fra klistermærker og labels fra tøjet

Sidder der rester af labels og klistermærker fast på tøjet? Prøv med varm lys eddike og skyl tøjet grundigt bagefter. Du kan også med held gnubbe pletten med alkohol.

Del dine egne projekter

Måske er du også interesseret i