Skip to Content
14 min læsning
Forsegl huset med silikonefugemasse

Godt at vide: Valg af korrekt silikonefugemasse og tætningsmiddel

Silikonefugemasse og byggesilikone er kraftige, brugervenlige fugemasser, der er egnede til utallige formål. Der er imidlertid mange forskellige typer af silikonefugemasse og klæbestoffer til rådighed, for eksampel byggesilikone, varmebestandig silikone, malbar silikone, høj temperatur silikone, form silikone, silikone til badeværelse, og så videre. Følg vores guide med de grundlæggende fakta om silikone til tætning, så du nemt kan finde den mest velegnede silikonefugemasse til netop din opgave.

I denne artikel

Hvad er silikonefugemasse?

Silikonefugemasse er en type klæbemiddel, der kan bruges til en række professionelle såvel som DIY-opgaver. De fleste typer silikone til tætning er meget modstandsdygtige over for vejr, temperatur, vand og kemikalier, hvilket muliggør en meget alsidig anvendelse både indendørs og udendørs.

Silikone fugemasse er ligesom lim, konstrueret til at være fleksibel, elastisk og stabil på tværs af mange forhold, herunder varme og kulde, hvilket er særdeles nyttigt i forbindelse med byggeri og reparationer. De fleste silikonefugemasser har en gel-agtig konsistens, i modsætning til den mere limlignende struktur hos polymerbaserede klæbemidler. Modsat mange typer superlim og almindelig fugemasse, skal silikonefugemasse også hærde ordentligt, inden fuld binding opnås. For de fleste typers vedkommende tager dette fra 24 timer til flere dage, når der påføres tykkere lag.

Påkrævede materialer

Eksperttips

Hvad bruges silikonefugemasse typisk til?

Fugemasse af silikone kan bruges til at binde mange almindelige materialer, herunder plast, metal, glas og keramik. Tætning af revner er sandsynligvis den mest almindelige anvendelse af produktet i boligen. Da disse fugemasser er så lige til at bruge, og deres konsistens så let at håndtere, kan du nemt anvende dem til alle huller, revner eller brud.

Da silikone er vandtæt, er silikonefugemasse velegnet til reparationer omkring badekar, vandhaner, toiletter og håndvaske. Det kraftige greb, som silikonefugemasse og –tætninger skaber, gør det også nyttigt til byggearbejde, især udendørs. Silikonetætningsmidler bruges ofte til at forsegle vinduesrammer, da den vandafvisende tætning giver en solid beskyttelse mod barske vejrforhold. Af samme årsag bruges de ofte til biler, apparater, tætningskabler og sensorer i elektroniske enheder.

Hvordan vælger man den bedste silikonefugemasse?

Selv om silikonefugemasser er alsidige og kan bruges til mange formål, er nogle bedre til specifikke opgaver og materialer, end andre.

Til applikationer, der udsættes for megen varme, skal du se efter en høj temperatur silikone fugemasse. Til en hård, vandtæt, meldugbestandig tætning anbefaler vi at bruge Pattex Anti Mould Silicone. Det er et hårdt, vandtæt og UV-resistent klæbemiddel, der tåler temperaturer i et område mellem fra -50 °C og +120 °C. Det gør blandt andet silikonefugemassen til det perfekte valg til reparationer i fugtige eller varme områder, som for eksempel VVS, motorer eller HVAC-systemer, samt nogle industrielle formål, såsom forsegling af forskellige pakninger, kabelisolering og kanaler.

Silikonefugemasse er fantastisk til forseglinger, der udsættes for vand eller fugtige omgivelser. Når du forsegler utætheder, monterer fliser, reparerer glasting eller udfører en hvilket som helst opgave, der kan involvere fugt og vand, er det sikre valg Pattex Anti Mould Silicone. Det kan påføres tykt, men løber ikke, hvilket skaber vandtætte tætninger ved konstruktioner, der involverer aluminium, mursten, pap, keramik, stof, glasfiber, glas, læder, de fleste plastmaterialer, gummi, stål og træ.

Til byggeprojekter som fx forsegling af huller eller revner omkring vinduer, dørkarme, bundplader, vægge og fundamenter, er en silikonefugemasse også et godt valg. Pattex Tag & Reparationsmasse med silikone binder godt på en lang række materialer såsom:

  • Fibercement
  • Mur
  • Tagsten
  • Beton
  • Metal
  • Ubehandlet træværk
  • Glas
  • Fliser
  • PU-skum
  • Bitumen (forhåndsgrundet)

Du kan påføre Pattex Tag & Reparationsmasse ved temperaturer mellem +5 °C til +40 °C, og efter gennemhærdningen holder forseglingen til temperaturer helt fra -50 °C, og op til +150 °C.

Del dine egne projekter

Måske er du også interesseret i