Skip to Content
13 min læsning
Transparent fugemasse: En klar vinder!

Transparent fugemasse: Klart det bedste valg til mange gør-det-selv-projekter

Har du brug for en usynlig binding eller forsegling i dit næste gør-det-selv-projekt, så prøv med klar fugemasse. Du kan anvende dette multifunktionsprodukt som transparent klæbe- eller tætningsmiddel til både mindre opgaver og til store projekter som for eksempel forsegling af vinduer.

I denne artikel

Særlige egenskaber for klar fugemasse

Klare fugemasser med silikone er velegnede til en lang række overflader og projekter. De skaber fleksible bindinger og fylder huller, mens de modstår slag og ekstreme temperaturer. Du skal heller ikke bekymre dig om, at de revner, afskaller eller krymper.

Typisk anvendelse af klar fugemasse

Klare fugemasser kan fungerer som både forseglere og klæbemidle. Derfor er de velegnede til mange forskellige reparationsopgaver, lige fra sømmen i en sko til dørkarme og små akvarier.

Produkterne kan anvendes til sammemn med almindelige byggematerialer, men husk at kontrollere producentens anvisninger for at sikre dig, at den valgte fugemasse er egnet til dit projekt. 

Sådan bruger du klar fugemasse

Uanset om du vil bruge klar fugemasse som klæbemiddel eller som forsegler, skal du klargøre dit arbejdsområde og overholde nogle grundlæggende sikkerhedsforanstaltninger. Læs herunder, hvordan du gør det.

Forberedelse og sikkerhed

  • Klargør dit arbejdsområde, herunder overflader. Dit projektområde skal være rent, og de overflader, du vil binde eller forsegle, skal være tørre og fri for snavs. Sørg også for, at den omgivende temperatur er passende for den valgte fugemasse.
  • Gør din fugemasse klar til brug. Hvis dit produkt har en hætte, skal du fjerne den, punktere den indre forsegling og montere en dyse. Skær under alle omstændigheder spidsen af mundstykket af, så du får den ønskede åbning, hvis det er muligt.
  • Gå forsigtigt frem. Påfør produktet og lad det hærde i et godt ventileret område. Brug handsker for at beskytte dine hænder, og vask dine hænder, når du er færdig.

Brug af klar fugemasse som klæbemiddel

  • Gør overfladerne lettere ru, hvis det er nødvendigt. Især ved limning af gummi- eller plastoverflader vil det forbedre dine resultater at gøre overfladen mere ru, for eksempel med sandpapir.
  • Påfør den klare fugemasse. Pres dit produkt ud på en af de overflader, der skal limes.
  • Klem og tør. Tryk materialerne sammen. Hvis det er muligt, så hold dem fastspændt i hele hærdetiden. Fugemassen hærdetid er angivet i producentens instruktioner.

Brug af klar fugemasse til forsegling

  • Påfør den klare fugemasse. Påfør med konstant tryk og tving tætningsmidlet ind i samlingen. Tjek producentens instruktioner for oplysninger om passende fugebredde, fugedybde og eventuel brug af fugebagstop.
  • Forarbejdning. Udfør eventuel forarbejdning inden for den tid, der er angivet i produktets instruktioner.

Oprydning

  • Rengør dit arbejdsområde og værktøjerne. Fjern straks silikonerester ved hjælp af mineralsk spiritus. Når produktet er hærdet, kan du omhyggeligt skære rester væk med et skarpt værktøj.

Del dine egne projekter

Måske er du også interesseret i