Skip to Content
14 min læsning
Fix let skår og splinter

Sådan reparerer du ødelagt keramik

Er der skår og revner i tallerkener, skåle eller den lille keramikfigur? Heldigvis er det let at  reparere keramik. Vi viser her, hvordan du gør det med den rette lim og en smule tålmodighed.

I denne artikel

Vælg den rigtige lim til reparation af keramik

Det vigtigste skridt, når du skal lære at reparere keramik, er at vide hvilken lim, du skal bruge. Først og fremmest skal du sikre dig, at limen kan binde keramik.

Du skal også sikre dig, at limen passer til genstandens brugssituation. Skal genstanden være i kontakt med mad? Og skal den kunne gå i opvaskemaskinen eller mikroovnen? I så fald skal du sikre dig, at limen er godkendt til fødevarer, tåler opvaskemaskine og kan klare en tur i mikroen.

Der findes for eksempel lime, der er super gode til at lime små keramikfigurer, men som ikke kan anvendes til genstande, der skal være vandtætte, eksempelvis et krus. Vær derfor sikker på hvilken lim, du skal bruge.

Du skal også overveje, hvilken slags reparation, du skal foretage. Skal du udfylde en sprække eller en revne, så skal du bruge en tyk lim beregnet til at udfylde revner. Tyndtflydende lim derimod er bedst, hvis du skal lime flere stykker sammen igen. Og skal du overmale der, hvor du har repareret keramikken, så sørg for at limen er malbar.

Eksperttips

Sådan limer du skårene sammen igen, når du skal reparere ødelagt keramik

Fremgangsmåden kan variere lidt alt efter antallet, størrelsen og placeringen af de stykker keramik, du gerne vil lime sammen. Men som udgangspunkt kan du bruge følgende skridt som rettesnor, når du skal reparere ødelagte keramikfigurer, tallerkener og lignende.

Find de relevante materialer. Du skal bruge den rette lim, vand og sæbe samt køkkenrulle eller en klud.

Sørg for sikkerheden. Brug altid handsker til at beskytte dine hænder, hvis de enkelte stykker er skarpe.

Rengør og tør keramikstykkerne. Dermed sikrer du, at stykkerne er fri for skidt og fremmedlegemer. Sørg for at håndtere stykkerne forsigtigt, så du undgår, at de går yderligere i stykker.

Saml først stykkerne uden at lime dem. Sørg for at du har alle stykkerne og sæt dem sammen, så du genskaber genstanden så godt som muligt, før du begynder at lime.

Lim keramikstykkerne sammen igen. Påfør lim på flader, der skal sættes sammen, og hold dem sammen på samme måde, som det fremgår af informationen på lim-tuben. Nogle produkter kræver, at du påfører lim til begge overflader, mens andre kræver, at du kun skal påføre lim til den ene overflade.

Hold alting på plads. Du skal ikke flytte rundt på genstanden, mens limen tørrer. Hvis nogle elementer er ustabile, så sørg for at holde dem godt på plads med for eksempel malertape, indtil limen er færdig med at hærde.

Rengøring. Vask dine hænder godt og fjern overskydende tørret lim fra keramikken med en skarp kniv.

Sådan reparerer du skåret keramik, for eksempel krus eller tallerkener

Saml de relevante materialer. Du skal enten bruge lim beregnet til at udfylde revner eller en touch up-glasering. Desuden skal du bruge en neglefil samt vand og sæbe.

Rengør og tør de skårede områder.

Påfør lim. Tjek instruktionen til den lim eller glasering, du bruger, og udfyld skår eller revner som beskrevet heri. Brug også lim eller glasering til at genetablere ødelagte områder, hvor du ikke længere har et skår at lime fast igen. Det beskytter objektet mod at gå yderligere i stykker.

Tør og fil. Når limen er tør, kan du file overskydende lim og glasering ned med en neglefil, så limen følger objektets form.

Rengøring. Vask dine hænder. Vær i øvrigt opmærksom på, at din genstand ikke nødvendigvis længere kan gå i opvaskemaskinen, mikroovnen og lignende efter, den er blevet limet.

 

Del dine egne projekter

Måske er du også interesseret i