Skip to Content
13 min læsning
Ikke kun til porcelænspynt

Sådan reparerer du porcelæn i hjemmet

Det kan være en fordel at kende til teknikken bag reparation af porcelæn. Det gælder ikke kun i tilfælde af ituslåede porcelænsfigurer eller antikke testel – for meget af det dyre inventar i huset er også lavet af porcelæn.

I denne artikel

Den rigtige lim til at reparere porcelæn

Før du læser mere om, hvordan du reparerer ituslået eller skåret porcelæn, er det vigtigt, at du finder det rette limprodukt til dit projekt.

Skal porcelænet for eksempel i kontakt med madvarer, indeholde varme væsker eller anvendes i ovn, mikroovn eller opvaskemaskine? Så skal din lim være sikkerhedsgodkendt til fødevarer.

Hvis du vil reparere skåret porcelæn, skal du bruge en fyldig lim til mellemrummet, en porcelænslim eller en touch-up glasering, der kan erstatte det ituslåede materiale. Sørg for at vælge et limprodukt, der tager godt imod farve, hvis du gerne vil male det efterfølgende.

Skal du sammenføje flere skår, er det godt at satse på en stærk lim eller gel, der bliver transparent ved hærdning. En type porcelænslim, der hurtigt kan forme stærke bånd med porøse overflader, er dit bedste valg. Her får du den bedste løsning til at reparere dit porcelæn, så det holder i lang tid.

Sådan reparerer du ituslået porcelæn

Skal du reparere en lille porcelænsfigur som den vist ovenfor? De følgende instruktioner til reparation af porcelæn er et godt udgangspunkt at starte med. Husk altid at læse limproduktets instruktioner, inden du begynder at arbejde med projektet.

 1. Saml materialerne. Du får brug for køkkenrulle og en lim, der kan binde på porcelæn.
 2. Forbliv ren og sikker. Brug gummihandsker og et forklæde for at mindske risikoen for at få lim på huden eller tøjet.
 3. Forbered skårene. De skal være rene og frie for snavs. Sørg for, at du har alle delene og har efterprøvet, hvordan de skal sammensættes. Vær forsigtig med skårene, så de ikke smuldrer.
 4. Påsæt lim. Lim forsigtigt på skårenes kant for at samle dem, jævnfør produktinstruktionerne. Anvender du superlim, behøver du ofte kun at påsætte limen på den ene side af samlingen.
 5. Fasthold skårene til limen hærder. Hvis skårene flyttes, vil hærdeprocessen stoppes. Hold dem derfor sikkert fast med hænderne eller brug malertape, hvis limen tørrer langsomt.
 6. Rengør. Vask hænderne og brug nænsomt en skarp kniv til at fjerne overskydende hærdet lim fra projektet. Afhængig af limens type kan kniven muligvis ikke anvendes i køkkenet igen efter kontakt med limen.

Sådan reparerer du skåret porcelæn

 1. Saml dit værktøj. Du skal bruge en lim med volumen til at udfylde mellemrum, en touch-up glasering eller en porcelænslim, en slibemaskine og sæbevand.
 2. Vask og tør alle skårede porcelænsstykker.
 3. Påfør produktet. Forbered din glasering eller porcelænslim efter producentens instruktioner. Udfyld revnerne og skårene, og genopbyg materialet, der er slået af.
 4. Tør og slib. Efter limen er tør, kan du slibe den ned, så den følger konturerne af dit porcelæn. Hvis du bruger porcelænslim, skal du lade det tørre, inden du påsætter glaseringen.
 5. Rengør. Vask dine hænder. Hvis du har repareret en fødevarebeholder, er det muligt, at den ikke længere er sikker at bruge i køkkenet. Sørg altid for at bruge en fødevaregodkendt lim til reparation af porcelæn til madopbevaring.

 

Del dine egne projekter

Måske er du også interesseret i