Skip to Content
13 min læsning
Dørkarm helt uden skruer!

Montér let en dørkarm – helt uden søm og skruer

Det er enkelt og let at montere en dørkarm, endda uden at skulle bore og hamre. Læs vores guide til, hvordan du let lukker dørprojektet på dit gør-det-selv-projekt.

I denne artikel

Det skal du bruge for at montere en dørkarm

Det er hurtigt og enkelt at montere en dørkarm – især hvis du har det rigtige værktøj. Se her, hvad du skal bruge:

 • Dørkarme, enten af træ eller PVC.
 • God byggelim, der kan holde dørkarmen på plads
 • Fugepistol
 • Målebånd eller måletrekant
 • Blyant
 • Kap-/geringssav – kan lejes i de fleste byggemarkeder. Alternativt kan du i visse butikker få karmen skåret til for dig. Men det kræver en ekstra tur til butikken.
 • Beskyttelsesbriller – hvis du selv vil skære eller trimme karmen.

Eksperttips

Sådan monterer du en dørkarm

Inden du køber dørkarme, bør du undersøge området omkring døråbningen. Er åbningen bred? Eller er der en nærliggende væg, der kræver, at dørkarmen er smallere? Ved at måle området godt op, får du nemmere ved at vælge den rette størrelse karm i byggemarkedet.

Når først du har alt det rette værktøj og materialer, er det let at montere dørkarmen. Se her, hvordan du gør:

 1. Hold stykkerne af dørkarm på plads over døråbningen og sørg for, at der nederst er plads til eksempelvis gulvtæppe, lister og dørtrin. 
 2. Mål ca. 3 mm ud fra indersiden af sidekarmen. Så langt skal dørkarmen stikke ud fra døråbningen. Sørg for, at der er plads til dørens hængsler og dørfalsen på den anden side. 
 3. Lav et mærke i det øverste hjørne af dørkarmen for at vise, hvor du vil save det til.
 4. Gør det samme på den anden side af dørkarmen og på topstykket.
 5. Tag stykkerne til dørkarmen over til kap-/geringssaven og skær dem til i en 45 graders vinkel. Når du skal skære topstykket til, er det en god idé at lave stykket en anelse længere, end du har brug for. Du kan nemt skære mere af, men ikke sætte noget på igen – så start med at lave den lidt for lang.
 6. Sæt stykkerne sammen, så du kan se, om de passer.
 7. Klargør limen. Når du skal montere et tyndt stykke af karmen, så sørg for at skære tuden på limen, så du kun har et lille hul. Dermed undgår du lækage.
 8. Kør en tynd stribe lim langs den lange side af karmen. Sørg for at limstriben er ca. 5 centimeter fra kanten for at undgå, at limen lækker.
 9. Tryk karmen på plads og hold den der. Nogle typer lim gør det muligt i et kort interval at flytte lidt rundt på stykkerne, hvis det er nødvendigt. Sørg dog for at arbejde hurtigt, når du skal montere de andre sider af dørkarmen, så du har tid til at få dem til at passe perfekt sammen.
 10. Hvis limen har lækket, så vask den af med varmt sæbevand. Er limen nået at tørre, så skær overskydende lim af med et skarpt værktøj – eller mal det over, når limen er hærdet helt.
 11. Sørg for at limen hærder nok, før du begynder at bruge døren.

Del dine egne projekter

Måske er du også interesseret i