Skip to Content
12 min læsning
Lås skruen fast med gevindsikring!

Hvilken gevindsikring passer bedst til dit projekt!

Har du svært ved at vælge den rette gevindsikring (threadlocker)? Vores praktiske guide forklarer de vigtigste forskelle mellem de forskellige typer af skruelim og giver tips til både at påføre og fjerne dem.

I denne artikel

Hvilke typer gevindsikring findes der?

Gevindsikring (threadlockers) er primært designet til at forhindre fastgørelseselementer som skruer og bolte i at lække eller løsne sig på grund af vibrationer. Forskellen på de forskellige typer gevindsikring er et spørgsmål om styrke og aftagelighed. Nogle er designet til let at kunne fjernes med almindeligt værktøj, mens andre er beregnet til at være en mere permanent løsning.

Skruelim, som nemt kan fjernes, er perfekt til dele, der har brug for lejlighedsvis service. Det kan for eksempel være bildele (oliebeholdere, vandpumper osv.) eller endda motoriseret haveudstyr, cykler, møbler og meget mere.

Til de dele, der har brug for et mere permanent hold, såsom strukturelle bolte i et hjem, hjulophæng og bilrammer eller andre tunge maskiner, skal du bruge en kraftigere skruelim. Denne type gevindsikring i industrikvalitet kræver ofte en opvarmning af delene til 260°C for at kunne fjernes.

Påkrævede materialer

 • En blæselampe
 • Varmebestandige sikkerhedshandsker
 • Sikkerhedsbriller
 • En skruenøgle
 

Eksperttips

Påføringsteknikker til threadlocker

Påføringsteknikken er den samme for de forskellige typer af gevindsikring. Du skal gøre sådan her:

 1. Sørg for, at møtrikker og bolte er rene og fri for olie og snavs. Begge overflader skal være rene for at udvikle den fulde bindestyrke.
 2. Påfør et par dråber skruelim på bolten, hvor området for møtrikkens indgreb vil være. Det er ikke nødvendigt at anvende gevindsikringen hele vejen rundt om bolten. Når du drejer på møtrikken, vil produktet spredes rundt om bolten og danne tætningen.
 3. Drej møtrikken til det ønskede punkt, og afvent at hærdetiden opnås (fuld hærdning sker typisk på 24 timer).

Sådan fjerner du gevindsikring

Hvordan du fjerner gevindsikring varierer af den type threadlocker, du arbejder med. For den ikke-permanente type skal du blot fjerne bolten og møtrikken med normalt værktøj.

For højstyrke-gevindsikringen kræver det lokal varme fra en blæselampe for at svække bindingen.

Du skal bruge:

 • En blæselampe
 • Varmebestandige sikkerhedshandsker
 • Sikkerhedsbriller
 • En skruenøgle
   
 1. Tag sikkerhedsbriller og varmebestandige handsker på og opvarm fastgørelseselementet med brænderen i 2-3 minutter - flyt brænderen rundt for at opvarme alle sider.
 2. Sluk for brænderen og fjern møtrikken med en svensknøgle.

Del dine egne projekter

Måske er du også interesseret i