Skip to Content
14 min læsning
Reparation

Plastlim: Her er alt, du skal vide om at lime plastik

Vælger du den rigtige plastlim, kan du let fastgøre al slags plastik. Vi guider dig til at finde den rette lim til dit plastik-projekt.

I denne artikel

Hvad er plastlim?

Plastik finder du overalt. Det er et unikt og fleksibelt materiale med lang holdbarhed, der er anvendeligt i alt fra legetøj til rumskibe.

Men på trods af alle fordelene, skal du være opmærksom, når du vil lime plastik. Med visse typer af lim risikerer du nemlig at opløse plastik. Ellers risikerer du, at limen ikke kan binde ordentligt.

Derfor er det vigtigt, at du vælger den rigtige type lim, når skal lime plastik – og at du finder en plastlim, der passer til den særlige type plastik, du skal lime.

Påkrævede materialer
Der findes mange typer plastik, og det er vigtigt at vælge en plastlim, der passer til dit produkt

Eksperttips

Hvilken plastlim til hvilken type plastik

Der findes mange forskellige slags plastik, som bliver anvendt i dagligdagens produkter. De har forskellige egenskaber og kræver at du kender til plastiktypernes forskellighed, når du skal lime dem. Det gør det lettere at vælge den rette plastlim til formålet.

Når du skal identificere plastiktypen, er det nemmest at se på produktets label og den genbrugskode, som fremgår her. Er plastik fx markeret med tallet 6 inde i genbrugssymbolet eller ‘PS’, er der tale om Polystyren. Denne type plastik bliver brugt i simple dagligdagsprodukter som engangbestik, plastikskåle og håndtasker. Her kan du med held bruge Pattex Kontaktlim Opløsningsmiddelfri, der også limer skumplast lavet af polystyren.

En anden mulighed er at benytte Pattex Kontaktlim Liquid, der også er en god plastlim, og som limer hurtigt og med super klæbekraft. Den er nem at fordele og er ideel, hvis du skal lime forskellige flader sammen.

Du kan også med held bruge Pattex Kontaktlim Gel, når du skal lime plastik lavet af Polystyren.

Bemærk, at de nævnte produkter ikke bør anvendes til at lime hård plastik, lavet af blandt andet polyethylene eller polypropylene. Her skal du vælge andre typer af plastlim, fx epoxy-lim lavet specielt til plastik.

Tips til at lime plastik

Det behøves ikke være svært at lime plastik. Her får du en række tips til, hvordan det bliver let at få plastik til at hænge sammen ved brug af plastlim.

1. Rengør plastik-overflader. Inden du limer plastik, skal du altid rengøre overfladen. Brug sæbe, et dedikeret rensemiddel til plastik eller kom plastikken i isopropylalkohol for at rengøre den. Tør grundigt bagefter. Undgå at berøre overfladen med bare hænder, for fedt fra dine hænder kan gøre det sværere at få plastlimen til at binde ordentligt.

2. Slib overfladen med sandpapir. For at opnå en ru overflade, som limen kan binde sig til, kan du slibe den med sandpapir. Brug korn 120-200. Du kan også benytte ståluld eller smergelklud, men vær forsigtigt og husk, at du kan skal slibe ganske let.

3. Vær præcis. Brug en lille pensel eller spidsen af en nål, hvis du skal lime plastik med stor præcision.

4. Bland komponenter, hvis nødvendigt. Epoxy-lim, som består af to komponenter, er ekstra holdbar, men kræver lidt forberedelse. Læs instruktionen til det konkrete produkt grundigt og vær præcis i blandingsforholdene. Bland, som beskrevet, for at aktivere limens klæbeevne.

5. Brug klemmer for en tæt forsegling. Det er vigtigt, at de enkelte dele bliver holdt stramt sammen, mens de tørrer. Brug din hånd, en klemme, tape eller elastikker to at holde delene fast, mens limen tørrer. Alt efter produkt kan tørretiden variere fra få minutter helt op til 24 timer, så tjek vejledningen på limens emballage for den korrekte tørretid.

6. Oprydning og opbevaring. Er der overskydende lim, eller har du spildt noget, så fjern det straks med isopropylalkohol eller denatureret sprit. Du kan også bruge rensebenzin. Forsegl grundigt flasken med lim og opbevar den et tørt og køligt sted, hvor temperaturen ikke overstiger 24°C.

Husk altid at rengøre overfladen inden du limer den ødelagte genstand med plastlim

Del dine egne projekter

Måske er du også interesseret i