Skip to Content
13 min læsning
Undgå plastspild!

Revnet plastik? Så let reparerer du plastik med lim!

Har du plastik, der er gået i stykker? Så reparér plastikken i stedet for at smide den ud. Læs her, hvordan du med lim kan reparere plastik. Det er godt for både din pengepung og miljøet.

I denne artikel

Vælg den rigtige lim til at reparere plastik

Uanset, om du skal lime to stykker plastik sammen eller lappe et hul, er nøglen til succes, at du vælger den rigtige lim.

Nogle produkter er anvendelige til store opgaver, mens andre typer lim kun kan lime bestemte typer plastik. Hvis det er muligt, så kig efter genbrugskoden på det plastik, du skal reparere. Den fortæller, hvilken type plastik, der er tale om. Samtidig skal du læse etiketten grundigt til limen.

Skal du lime polystyren, som er den type plastik, der ofte bliver anvendt i dagligdags produkter, så kan du for eksempel anvende Pattex Kontaktlim Opløsningsmiddelfri. En anden mulighed er Pattex Kontaktlim Gel.

Skal du lime forskellige plastikflader sammen, så overvej at benytte Pattex Kontaktlim Liquid. Den er let at fordele, limer hurtigt og en god klæbekraft. 

Skal du lime og reparere hård plastik, så bør du ikke anvende de ovenstående. Er plastiken for eksempel lavet  af polyethylene eller polypropylene, skal du vælge en anden lim, såsom en epoxy-lim, der er specielt lavet til plastik.

Påkrævede materialer

Sådan reparerer du plastik med lim

Find materialerne. Saml alle de plastikstykker, du skal sætte sammen. Du skal også finde den rigtige lim, sandpapir, køkkenrulle samt papir eller plastik til at beskytte arbejdsområdet mod limrester.

Pas på dig selv. Sørg for at arbejde et sted med god ventilation. Vask hænderne, når du færdig, og brug eventuelt handsker for ekstra beskyttelse.

Klargør overfladerne. De forskellige overflader skal sidde godt sammen (saml dem, før du limer), fri for limrester. Desuden skal de være tørre. Er overfladen glat, så slib den let med sandpapir. 

Klargør lim og eventuel aktivator. Åbn limen, og – hvis det er relevant – aktivatoren. Husk at følge producentens instruktioner.

Påfør aktivator, hvis det er nødvendigt. Bruger du en lim med en aktivator, skal du påføre den på begge overflader, medmindre andet fremgår af brugsanvisningen. Lad den tørre helt, før du fortsætter med at påføre lim.

Påfør lim. Påfør sparsomt lim til én overflade og hold straks de to flader sammen. Fasthold dem samme sted, indtil limen binder. Flyt ikke rundt på plastikstykkerne herefter.

Ryd op. Rens limbøtten med køkkenrulle og luk den. Fjern også rester af lim med fugtig køkkenrulle. Skal du fjerne større mængder lim, så blødgør limen med vand og lad det tørre, inden du kan skrabe det af. Du kan også fjerne tørret lim med en skarp hobbykniv eller med acetone eller kogende vand. Vær dog forsigtig, da acetone kan beskadige nogle typer plastik og er yderst brandbart.

Del dine egne projekter

Måske er du også interesseret i