Skip to Content
13 min læsning
Nøgleordet er PU lim!

Hvad kan du bruge PU lim til?

Polyurethanlim kan danne stærke bindinger mellem to forskellige materialer. PU lim bruges ofte til træ og en lang række andre materialer.

I denne artikel

PU lim har mange stærke egenskaber

Polyurethanlim (PU lim) er en type klæbemiddel baseret på polymerer kaldet polyurethan. Disse specielle klæbemidler bruges ofte af håndværkere, men kan også bruges i DIY-projekter.

PU limene har en lang række fordelagtige egenskaber. De er vandtætte, modstandsdygtige over for høje temperaturer og hærder hurtigt. De kan ikke justeres eller ændres på efter at de er hærdet, men som træ kan de bearbejdes med værktøj.

 

Påkrævede materialer

PU lim findes i to forskellige varianter som 1- eller 2-komponentlim:

 • PU lim med 1 komponent skaber stærke bindinger. De hærder ved hjælp af fugt og bruges for eksempel til limning af parketgulve.
 • 2-komponent PU lim består af en harpiks og en hærder. Disse klæbemidler sammenføjer ikke kun træ, sten eller plast, men kan også udjævne ujævnheder og udfylde huller.
  Polyurethan bruges i forskellige typer klæbemidler, for eksempel:
 • Polyurethanskum: Et ekspanderende skum, der er enormt effektivt til at lukke huller og sprækker. Det er blandt andet velegnet til isolering og tætning af vinduesrammer og bliver også brugt i forbindelse med montering af døre og vinduer, isolering eller lyddæmpning. Skummet er også velegnet til at danne bindinger mellem forskellige materialer. Et godt eksempel er Pattex Fugeskum Universal, der er en 1-komponent polyuretanskum med en glimrende fyldeevne og jævn struktur.
 • Polyurethanpasta: En stærk, vandtæt trælim, som kan bruges til at lime brædder fast eller til at fastgøre trædele og andre materialer.
 • Polyurethan monteringslim: Denne professionelle lim har en høj klæbestyrke og kan bruges til at fastgøre ting på metal- og plastoverflader.

Sådan limes og udfyldes huller med PU lim

PU lim er velegnet til limning og til udfyldning af huller og revner. Du kan bruge denne specifikke lim til at udfylde knasthullerne i træplader eller til at fastgøre dele - for eksempel til at fastgøre benene på et udendørs bord. For at gøre dette, har du brug for en 2-komponent polyurethanlim. Kontrollér altid emballageinstruktionerne for at sikre dig, at du anvender den bedst egnede lim til dit projekt.

Saml først de materialer, du har brug for:

 • En PU lim
 • En stor plastskål og nogle træpinde
 • En spartel
 • En klemme

Følgende instruktioner beskriver, hvordan du limer og udfylder huller med polyurethanlim. Mængder og hærdningstider varierer afhængigt af limtypen, så sørg for at læse produktbeskrivelsen, inden du starter.

 1. Forbered overfladerne: de skal være frie for støv og tørret godt af.
 2. Brug handsker for at beskytte din hud.
 3. Forbered limkomponenterne: Påfør to striber harpiks, der er mindst tre centimeter lange, og en lige så lang stribe af hærderen i skålen. Striberne skal have samme længde og tykkelse.
 4. Bland limen sammen: Bland de tre striber forsigtigt sammen med en træpind, indtil de danner en pasta.
 5. Udfyld hullet eller revnen: Pres den færdige polyurethanlim ind i spalten med spartlen. Når den er hærdet, kan du arbejde videre, hvis det er nødvendigt.
 6. Lim de to dele sammen: For at forbinde trædelen med andre materialer skal du påføre et tyndt lag polyurethanlim på begge overflader. Tryk og hold delene sammen i cirka tre timer – brug for eksempel en klemme eller en tung genstand. Efter 24 timer har limen nået sin endelige styrke.

Del dine egne projekter

Måske er du også interesseret i