Skip to Content
14 min læsning
Spar på fliser og penge!

Reparation af fliser: Fix selv skår og revner

Skal du reparere fliser, så behøver du ikke nødvendigvis ringe efter professionel hjælp. Se her, hvordan du hurtigt og billigt kan fixe visse skader.

I denne artikel

Hvilken reparation af fliserne er nødvendig?

Når du skal reparere fliser, er det en god idé at klarlægge, hvad skaden egentlig er. Det afgør nemlig, hvordan du skal gribe reparationen an. Mindre sprækker og skår kan du forsegle med fugemasse for at undgå yderligere skader. Ved større skader er det ofte bedst at fjerne hele flisen og erstatte den med en ny.

Sådan fjerner og reparerer du fliser

Hvis du kun skal fuge en sprække, så gå direkte til afsnittet om at reparere fliser.

Sådan fjerner du en flise

Fjern mørtel og rester af fugemasse omkring flisen med en hammer og en mejsel. Brug beskyttelsesbriller og handsker og tag en langærmet trøje på for at beskytte dig selv mod støv og mørtelrester.

Fjern flisen. Afhængig af, hvor let det er at komme til flisen, bliver du måske nødt til at ødelægge flisen med en hammer og en mejsel og erstatte den med en ny. Forsøg at holde flisen intakt ved at gøre følgende: Kil forsigtig mejslen ind under et hjørne på flisen og brug hammeren til forsigtigt at lirke flisen løs. Gør det samme i de andre hjørner og langs siderne. Gør du det kun ét sted, risikerer du lettere at beskadige flisen.

Brug mejslen til at fjerne så meget materiale under flisen som muligt.

Sådan reparerer du en flise

Når du med succes har fjernet en ødelagt flise, kan du forsøge at lime de enkelte dele sammen. Skal du blot lappe en revnet flise uden at fjerne den først, kan du også følge nedenstående vejledning.

Rens og forbered overfladerne. Sørg for at de overflader, du skal sætte sammen eller fuge, er rene og tørre og passer sammen.

Påfør klæbemiddel eller fugemasse. Når du skal sætte stykker af en ødelagt flise sammen, så påfør limen i et godt ventileret rum og følg producentens instrukser. Brug limen sparsomt og pres stykkerne sammen hurtigst muligt, efter du har påført limen. Hold dem sammen, indtil limen hærder, og de binder sig godt til hinanden. Undgå at de enkelte stykker flytter sig i forhold til hinanden. Skal du kun reparere en lille revne eller et skår i en flise, så kom lim eller fugemasse i sprækken og fjern overskydende lim eller fugemasse med en klud.

Rengøring. Rengør din limbøtte eller fugepistol og fjern overskydende klæbemiddel med et skarpt blad, acetone eller kogende vand.

Sådan monterer du en flise igen

Test flisen, før du påfører mørtel. Sæt flisen, hvor den skal sidde og hold den fast med en hånd. Brug et vaterpas til at sikre dig, at flisen ikke stikker længere ud end de andre fliser. Faktisk skal den sidde lidt lavere, så der er plads til mørtel under flisen.

Påfør mørtel med en murerske til det sted, hvor flisen skal sidde. Påfør også mørtel til flisen for at sikre ekstra binding.

Påsæt flisen. Sørg for at alle hjørner sidder korrekt, og at flisen er i vatter. Fjern ekstra mørtel, før det tørrer. Lad mørtlen tørre.

Smør også mørtel på flisen ved hjælp en murerske, så sprækker og forseglinger bliver fyldt op. Fjern ekstra mørtel på flisens overflade med en svamp eller vand, inden det tørrer.

Er der knækket et stykke af flisen? Se her, hvordan du let limer det på igen.

You need to accept cookies to play this video

Del dine egne projekter

Måske er du også interesseret i