Skip to Content
14 min læsning
Reparation

Din guide til superlim

Uheld sker. Uanset hvor forsigtig du er, kan dit yndlingskaffekrus glide ud af hænderne eller din favoritsouvenir i keramik kan vælte. Men giv ikke op! Revner og ridser er præcis det, som superlim er designet til at klare. Superlim er en effektiv måde at lime forskellige materialer på, nemt og enkelt.

I denne artikel

Hvad er superlim?

Superlim, også kendt som cyanoacrylat lim, er en type hurtigtørrende kraftlim, der er skabt til at skabe øjeblikkelige samlinger med næsten alle typer materialer. Superlime er velkendt for deres modstandsdygtighed overfor temperatur og fugt og kan bruges på overflader som sten, metal, træ, plastik, glaskeramik, papir og en række andre, almindelige produkter.

Superlim findes i en række specialiserede varianter til forskellige formål. Nogle tuber fås med sidetryk for en mere præcis limning, selv i områder, der er svære at nå. Andre har præcisionstip til en kontrolleret og drypfri påsætning samt en let aftagelig kappe, med metalnål for at undgå tilstopning.

Superlim fås oftest i to former: flydende eller gel. Flydende superlim er bedst til at trænge ned i revner eller huller og tørrer generelt hurtigere end gel. Gel skaber et mere fleksibelt hold end flydende lim og det betyder mere kontrol over påsætningen til projekter, der kræver høj præcision, som eksempelvis modelbyggeri eller reparation af skrøbelig service.

Superlim kan bruges til næsten alle materialer og skaber øjeblikkeligt meget stærke samlinger

Hvem opfandt superlim?

Superlim blev opfundet I 1942 af Dr. Harry Coover. Han var en del af et krigstids researchteam, der udviklede klar plastik til præcisionssigter for geværer. Ved et tilfælde opdagede de en kemisk sammensætning, der var usædvanligt klæbrig, men de så ikke noget formål for det nye stof i deres research.

Først senere så Coover potentialet i cyanoacrylat som en kraftlim, og det blev produceret til kommercielt salg i 1958 under brandet Loctite. Det blev hurtigt en stor succes i mange husholdninger, som fandt den brugbar til utallige praktiske opgaver i hjemmet.

Eksperttips

Hvor stærkt er superlim?

Superlim skaber et utroligt stærkt hold. Takket være cyanoacrylat-limens unikke egenskaber er samlingen derfor næsten ubrydelig. Det er faktisk så stærkt, at en Loctite superlim brød Guinness Verdensrekord ved at løfte en bil, der vejede mere end 5 ton, med kun 9 dråber superlim.

Hvor hurtigt tørrer superlim?

En kvalitetssuperlim er kendetegnet ved at den tørrer og hærder på få sekunder. For det fulde hold skal samlingen tørre i mindst 10 minutter, og den vil være helt hærdet efter 24 timer.

Superlim på metal

Superlim er et ideelt valg til at lime metal mod metal eller andre materialer. Sørg for at holde metaloverfladerne rene og brug en klemme til at presse siderne sammen, mens det tørrer.

En god superlim til metal er stærkere end almindelig lim og kan let binde metal sammen med en række porøse og glatte overflader.

Keramik, sten, plastik, træ, papir eller metal – superlim reparerer det hele

Superlim på plastik

Skal du arbejde med plastik? Superlimens styrke og hurtige påsætning gør den til et perfekt valg. En superlim designet til plastik er god til at reparere både plexiglas, polycarbonat, polystyren og polyvinyl chlorid (PVC). Det er en todelt kraftlim, der sætter sig hurtigt, uden at klumpe, og den giver et utroligt stærkt hold med bare én dråbe.

Del dine egne projekter

Måske er du også interesseret i