Skip to Content
12 min læsning
Tagtætning, helt enkelt!

Tagtætning: Hold taget tæt – let og enkelt

Drypper det ind fra taget? Så er tagtætning nødvendigt, hvis du skal undgå råd, skimmel og et usundt indeklima. Vælg det rigtige materiale til tagtætning, og læs her, hvordan du finder utætheder og let reparerer dem.

I denne artikel

Find lækagen, når du skal tætne taget

Selvom det kan være svært, så er det vigtigt, at du finder frem til, hvor taget er utæt. Ellers kan du ikke tætne taget. Husk, at vandet måske er synligt indendørs et andet sted end der, hvor det trænger ind udefra.

Kig efter sorte områder med mug og skimmel, som ofte er stærke indikatorer på utætheder. Herefter kan du gå udenfor og undersøge tag og tagspåner i det berørte område.

Er der områder, hvor taget er fladt, så se efter forskubbede tagspåner, områder med stillestående vand, skimmel eller steder med råd i træværket. Hold også øje med steder, hvor taget bliver gennembrudt af for eksempel en karnap, en skorsten eller en udluftningskanal.

Påkrævede materialer

Sådan tætner du taget

Er træ eller mursten på taget blevet utætte på grund af forvitring, så er Pattex Tag– og Reparationsmasse det oplagte valg. Den danner et beskyttelseslag, der er elastisk og hindrer fugt i at trænge ind. Det er let at påføre på utætte og udsatte steder og findes både i en variant, du påfører med fugepistol, og i en variant, du påfører med en pensel.

Når du har identificeret en utæthed, kan du begynde at fylde den med tætningsmasse beregnet til tag. Inden du påfører massen, bør du sikre, at området er rent og tørt.

Sådan påfører du tætningsmiddel til tagtætning med en fugepistol:

  1. Find det nødvendige værktøj. Du skal bruge hobbykniv, handsker, en fugepistol og fugemasse.
  2. Sørg for, at området er i god stand og ikke er råddent. Erstat råddent træ med nyt.
  3. Lokalisér problemet. Kig efter sprækker og revner i den eksisterende fuge, for de er årsag til de fleste utætheder.
  4. Rengør området. Sørg for, at området er fri for gammel fugemasse, løse dele, asfalt, tjære, maling, voks og rust. Brug en hobbykniv og acetonespray til fjerne det med.
  5. Forbered overfladen. I nogle tilfælde kan det være nødvendigt at grunde overfladen. Det gælder blandt andet steder, hvor der kan samle sig vand. Påfør grunderen med en pensel og lad det tørre i 30 minutter. Du behøver kun påføre et tyndt lag. Husk at påføre tætningsmassen samme dag.
  6. Påfør tætningsmassen. Det er vigtigt, at du påfører massen med et fast tryk, så tætningsmassen kommer ind i alle revner og sprækker. Brug evt. en fugebagstop, hvis huller og sprækker er for dybe.

Del dine egne projekter

Måske er du også interesseret i