Skip to Content
15 min læsning
Sådan bruger du epoxylim

Epoxylim: Alt hvad du har brug for at vide

I denne guide viser vi, hvordan du bruger epoxylim for de bedste resultater. Uanset om du arbejder med epoxy på beton, fiberglas, gulvtæppe, metal eller plastik, er du altid sikret et stærkt hold.

I denne artikel

Hvad er epoxylim og hvad kan jeg bruge det til?

En epoxylim er en to-komponent lim bestående af epoxyharpiks og hærder. De to substanser er opdelt i hver sin tube og blandes sammen, når du er klar til at lime. Du skal blande med et 1:1 forhold før din epoxyharpiks kan sammensmeltes med hærderen for det mest holdbare resultat.

Efter epoxylimen er påført, kan du stadig bevæge og ændre stilling på det, du limer. Tørretiden varierer fra få minutter til et par timer, afhængig af epoxylimen. Når først limen er tør, kan du både slibe, bore i og male på limen.

Instruktioner til epoxylim

  1. Slib overfladen på det, du gerne vil lime. Fjern støv, snavs og jord.
  2. Klip spidsen af applikationstuben. Drej sprøjten op og tryk let for at få luftboblerne væk.
  3. Hvis du ikke har et blandingsmundstykke: Tryk lige dele epoxyharpiks og hærder ud på en engangsbakke.
  4. Træk forsigtigt sprøjten tilbage, aftør spidsen og sæt kappen på igen.
  5. Bland hurtigt epoxyharpiks og hærder indenfor 1-2 minutter, indtil det er helt samlet.
  6. Påfør en lille smule lim på de dele, du vil sammenføje, før dem forsigtigt sammen, og sæt dem under pres. Se din epoxypakke for den præcise tørretid.
  7. Fjern overskydende epoxylim.

Eksperttips

Epoxylim på metal

Skal du sammensætte metal uden at smede, lodde eller skrue? Så skal du bruge en epoxylim, der er specialdesignet til at arbejde med metal. Disse typer epoxylim kan både slibes og bores i, og er ideelle til både at reparere ting i hjemmet og til at fastgøre skruer og bolte til metal. Desuden egner de sig til forsegling af elektriske komponenter.

Epoxylim på træ

Er din trædør begyndt at slå revner, så har du brug for en god epoxylim. Hurtigtørrende epoxylim er især velegnet til træprojekter på lodrette flader, fordi de har høj viskositet og derfor er drypfri, mens de tørrer. Efter kort tid er limen tør og vandafvisende, så du kan bruge den både inde og udendørs.

En anden epoxylim til værktøjskassen er universal-lim med automatisk blandefunktion i spidsen. Denne universal-lim har statisk mundstykke på applikatoren, der automatisk blander epoxyharpiks og hærder, så dine reparationer er hurtigt klaret.

Epoxylim på beton

Har du revner i havefliserne, kan de også let fikses med den rigtige epoxylim. Her er det vigtigt at vælge lim ud fra hvor lang tid, det tager at positionere delene, der skal limes. En god, langtidstørrende epoxy har ofte en tørretid på 1 time, der giver dig god tid til at samle de knækkede stenstykker, inden den hærder.

Nogle gange har du brug for en lim til at reparere alle mulige slags betonlignende overflader. Her er epoxylim med automatisk blandefunktion et godt valg til opgaven. De fleste stenegnede epoxyer er både vand- og slagafvisende – og de er ofte designet til at tørre ind til en fin metallisk grå farve, der passer til langt de fleste sten og fliser.

Epoxylim på plastik

Fra havestole til bilens reservedele – plastik fås i alle størrelser og former. Men af og til kræver de reparationer. Derfor er det en god idé at investere i en epoxylim, der er særligt velegnet til limning af plastik.

Sprunget PVC-rør under vasken? Et blikkenslagervenligt epoxykit er din bedste ven. Epoxykit kan formes og bindes til våde flader – og kan endda hærde under vand. Det anbefales at bruge udelukkende til brugsvands- og afløbsrør, der ikke er under pres.

Vandafvisende epoxylim

Grib en marinebaseret epoxy, hvis din båd er sprunget læk. Den vandafvisende epoxylim er baseret på en avanceret teknologi, der gør det muligt at påføre og hærde limen under vand. Du kan også bruge denne type på PVC, metal, keramik, fiberglas, beton, glas, træ og en del andre plastiktyper.

Sådan fjerner du epoxylim

Epoxylim er skabt til at holde, så du vil helst gerne undgå at sætte det på de forkerte placeringer.

Her er et par tips til, hvordan du fjerner uønsket epoxylim.

  • Fjern hærdet epoxy: Hvis din epoxylim er tørret og hærdet, kan du fjerne den ved at slibe eller skrabe området rent.
  • Fjern våd epoxy: Våd epoxylim er blødt at arbejde med. Kom simpel acetone eller isopropyl alkohol på en klud og puds på fladen, indtil limen giver sig.
  • Fjern epoxy fra huden: Vi anbefaler altid at bruge handsker, når du arbejder med epoxylim. Er uheldet ude, skal du fjerne limen så hurtigt som muligt med sæbe og varmt vand.

Del dine egne projekter

Måske er du også interesseret i